Het begon ooit bij lijstenmakerij Foederer

De familie Hanssen zit al ruim 50 jaar in de wereld van kunst, inlijsten en restauratie. Het begon in 1969, toen Eduard Hanssen kunsthandel/lijstenmakerij Foederer overnam van zijn vriend Theo Foederer. In 1989 kwam ook zoon Roel Hanssen in de zaak. Hij nam de plaats in van zijn zus Monique Hanssen, die met haar partner Bart Welten in Den Bosch verder ging onder de naam Monart; samen bouwden ze hun liefde voor het vak uit tot een ook zeer gerenommeerd inlijstatelier. De samenwerking binnen de familie bleef altijd hecht, met wederzijdse dienstverlening, gebaseerd op ieders specifieke expertise.

Familie Hanssen verder onder naam Hanssen Art Design

De kwaliteit van het werk blijft niet onopgemerkt: in 1978 worden de inlijstkwaliteiten van vader Eduard Hanssen in Brussel bekroond met de Zilveren Europese Prijs op dit vakgebied. Ook zoon Roel Hanssen wordt onderscheiden: hij behaalt met zijn lijstontwerpen in de jaren 90 twee maal Nederlands goud. Een nieuwe liefde was geboren. Hanssen Art Design kwam erbij. Een kunstproject waaraan diverse kunstenaars meewerkten. Kunstwerken werden voorzien van een nieuw soort Design-lijsten.

Roel gaat zelf houten handvergulde lijsten ontwerpen. Er volgen meer ontwerpen, lijsten in RVS, een glazen lijst en –alles is mogelijk- zelfs een lijstontwerp van beton. Dit grensverleggende totaalconcept vindt zijn weg naar galeries in Nederland en verder in Europa, en ook naar exposities tot in Madrid op de Arte Quadro.

Naast de lijstenmakerij voert de familie Hanssen een winkel in kunstenaarsbenodigdheden. Na een eerdere afsplitsing in 2001, ontstaat via Tineke Oberndorff  hieruit Juuds Foederer kunstenaarsbenodigdheden, nog steeds gevestigd in Helmond. De naam Foederer en de bijbehorende lijsten worden in 2009  overgedragen aan Art Dumay in Nuenen, en deze galerie voert de naam nog steeds.

De familie Hanssen ging verder onder haar eigen naam en merk: Hanssen Art Design. Er werd een nieuw atelier ingericht in de Marshallstraat in Helmond. Vanuit hier konden kunstenaars werken, en de nadruk kwam te liggen op handgemaakte atelierlijsten en ontwerpen vol nieuw design gebaseerd op het oude vakmanschap.

Na een goede tien jaar doet zich een unieke kans voor om de liefde voor Helmond, het contact met het centrum, en wonen en werken te combineren in een volstrekt nieuwe setting. Drie jaar geleden slaagde Roel Hanssen erin een statig monumentaal pand van afbraak te redden. Hij verkocht huis en atelier om het te verwerven, en voerde een grondige restauratie uit. De oude Mariaschool werd in volle glorie behouden voor de stad, en is nu de fiere buur van Helmonds trots, het nieuwe Speelhuistheater, dat is herrezen in onze Lieve Vrouwe Koepelkerk. En zo ontmoet de theaterkunst de beeldende kunst op het hernieuwde Speelhuisplein.

Het inlijstatelier biedt nagenoeg elke mogelijkheid voor het inlijsten van uw werk, waarbij we ernaar streven onze kennis van het vak te combineren met ‘out the box’-mogelijkheden. Daarbij kijken we net wat verder in uitvoeringen, kleuringen of ontwerp om tot een nog mooier en passender geheel te kunnen komen, aangestuurd door de liefde voor ons klassieke ambacht.